16 Αυγ 2018

Αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος γκολκίπερ της Γιουβέντους

Τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, τον Ντίνο Τζοφ και τους γκολκίπερ που πέρασαν σε αυτό το διάστημα τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Ας κάνουμε μια βόλτα στον χρόνο για να... γνωρίσουμε τον πρώτο μεγάλο τερματοφύλακα στην ιστορία της Γιουβέντους.

Αφιέρωμα | Γιουβέντους

Το όνομα Τζανπιέρο Κόμπι μπορεί να μην λέει τόσα πολλά στους περισσότερους και ειδικά στους μικρότερους. Για τους Ιταλούς, όμως, είναι μια από τις μεγάλες μορφές του Calcio και της Γιουβέντους.

Ο Κόμπι γεννήθηκε στο Τορίνο στις 20 Νοεμβρίου 1902 και του άρεσε το ποδόσφαιρο και η θέση του τερματοφύλακα. Ετσι, έκανε το ντεμπούτο του με τους μπιανκονέρι στις 5 Φεβρουαρίου 1922, σε ένα ματς κόντρα στη Μίλαν.

Αυτή ήταν η αρχή μιας πολύ όμορφης καριέρας για τον ίδιο, μιας πολύ όμορφης ιστορίας για την Γιούβε και την εθνική Ιταλίας, με τις φανέλες των οποίων ο Κόμπι κατέκτησε τίτλους.

Αγωνιζόμενος στους μπιανκονέρι από την αρχή ως το τέλος της καριέρας του, στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής το 1926 (πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Ανιέλι) και ακολούθησαν άλλα τέσσερα στη δεκαετία του ’30. Το 1931, το 1932, το 1933 και το 1934 ο Κόμπι πανηγύρισε την κατάκτηση του scudetto και θα πανηγύριζε και αυτό του 1935 αν δεν σταματούσε.

Συνολικά, σε 13 χρόνια παρουσίας στη Γιουβέντους, μέτρησε 348 εμφανίσεις και αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός για τερματοφύλακα στην Κυρία, μέχρι που τον ξεπέρασαν, πολλές δεκαετίες μετά, οι Ντίνο Τζοφ και Στέφανο Τακόνι. Τους οποίους, βέβαια, ξεπέρασε ο Μπουφόν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα... Ο Κόμπι, λοιπόν, έγραψε ιστορία με την φανέλα της Γιουβέντους, όπως έκανε και με αυτή της Ιταλίας.


Η πορεία του μέχρι να αναλάβει πόστο στην ομάδα


Το 1934 ο βασικός πορτιέρε των ατζούρι στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Ιταλία, αφού ο Κόμπι ήταν έτοιμος να κρεμάσει τα γάντια του, θα ήταν ο Κάρλο Τσερεζόλι της Ιντερ αλλά τραυματίστηκε σε μια προπόνηση και ο προπονητής Βιτόριο Πότσο έδωσε αμέσως την θέση στον Κόμπι.

Αυτός, αν και ήταν στα 32 του και βασικά δεν είχε υπολογίσει να αγωνιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο, έκανε το χρέος του και ειδικά στον ημιτελικό με την Αυστρία, στο Μιλάνο, έκανε δύο επεμβάσεις που έμειναν στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Οι επεμβάσεις αυτές έστειλαν την Ιταλία στον τελικό και τον Κόμπι στο πάνθεον του Κάλτσιο αφού μετά από πέντε πρωταθλήματα στη Γιουβέντους και ρεκόρ συμμετοχών για τερματοφύλακα, όπως προαναφέραμε, ανέβηκε και στην κορυφή του κόσμου με την σκουάντρα ατζούρα.

Και ανέβηκε ως αρχηγός, καταφέρνοντας να δεχθεί μόλις τρία γκολ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, μετά το τέλος του οποίου αποσύρθηκε για να αναλάβει διάφορα πόστα στην αγαπημένη του Γιούβε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου